Magento Multi store uitgelegd

Heeft u een Magento webwinkel en wilt u uitbreiden? Bijvoorbeeld een tweede shop in het buitenland of een ander assortiment dan uw huidige winkel? Dan is de Multi store functie voor u een uitkomst. Hiermee is het mogelijk om vanuit dezelfde backend meerdere webwinkels te beheren. Denk hierbij aan een webwinkel in meerdere talen of een webwinkel met voor elke niche een aparte shop.

Websites, Stores, Store Views…

Magento hanteert een hiërarchisch systeem waarmee een Multi Store kan worden geconfigureerd:

  • Global: Deze instelling betreft de gehele Magento installatie.
  • Website: Een website bevat alleen klantgegevens, maar geen producten of categorieën. Een website kan meerdere stores bevatten.
  • Store: Een store kan worden gezien als de daadwerkelijke winkel. Hierin staan alle producten die in de shop zichtbaar zijn. Een store heeft altijd 1 of meerdere store views onder zich. Elke store heeft een eigen root-categorie, waarmee het mogelijk is om per Store een eigen categorie structuur aan te maken.
  • Store View: De store view is de uiteindelijke webshop die zichtbaar is voor uw bezoeker. Elke Store moet minimaal 1 store view bevatten, in 90% van de gevallen worden store views gebruikt om de bezoeker in meerdere talen te kunnen bedienen.

Voorbeelden

Stel u wilt herenkleding en gadgets (elektronica) verkopen. U kunt in dit voorbeeld kiezen voor 1 website met daaronder 2 stores. Magento zal dan aparte stores met daarin elk een eigen categoriestructuur aanmaken. Bent u alleen op de Nederlandse markt actief? Maak dan vervolgens 1 store view aan. Wanneer u ervoor zou kiezen om de herenkleding ook in België en Duitsland te verkopen dan maakt u voor beide landen een aparte store view aan.

Deze laatste stap kunt u op meerdere manieren oplossen:

Multi store via subdomein
U heeft 1 domeinnaam en wilt uw bezoeker via deze domeinnaam in alle talen laten surfen:

  • http://nl.mensfashion.com
  • http://be.mensfashion.com
  • http://de.mensfashion.com

Multi store via verschillende domeinnamen
Dit is de meest ideale manier om meerdere webwinkels te beheren, zeker voor zoekmachine optimalisatie kan het slim zijn om voor elke webwinkel een eigen domeinnaam te gebruiken:

  • http://www.herenkleding.nl
  • http://www.mensfashion.com
  • http://www.herrenmode.de

Om een Magento multi store op te zetten zijn er vele mogelijkheden, daarnaast verschillen de opties per webwinkel doordat iedere ondernemer hier andere eisen aan stelt.

Wilt u meer weten over uw mogelijkheden? Heeft u al een Magento webwinkel of bent u van plan om over te stappen op het Magento platform? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *