De BTW verhoging komt eraan! En nu?

Vanaf 1 oktober gaat het hoge btw-tarief omhoog, van 19 naar 21 procent. Dit betekent dat u behalve de administratie, maar ook uw webwinkel hierop dient aan te passen om aan de regels te blijven voldoen.

Vuistregel bij deze wetswijziging is dat het nieuwe btw-tarief pas geldt wanneer het product of de dienst ná 30 september wordt geleverd, ook al vindt het moment van aankoop voor deze datum plaats. Houd hier dus rekening mee wanneer u levert aan consumenten! Weet u bijvoorbeeld dat geplaatste (en gefactureerde) bestellingen na 1 werkdag worden geleverd? Zorg er dan voor dat uw webwinkel het nieuwe btw-tarief op 30 september al berekend.

Doorberekenen of niet?

De vraag is nu: neemt u deze tariefsverhoging voor eigen rekening of berekent u deze rechtstreeks door in uw prijzen? Wanneer u alleen aan bedrijven levert is het simpel, de btw blijft voor hen volledig aftrekbaar en is er hier dus niets aan de hand. Voor leveringen aan consumenten ligt het net even iets lastiger. De meeste webwinkels hanteren namelijk een prijsbeleid waarin vaak uit commercieel oogpunt wordt afgerond op *,95 of *,99 euro (inclusief 19% btw). Voorbeeld: een product van 49,95 euro kost na doorberekenen van het nieuwe btw-tarief vanaf 1 oktober 50,79 euro. Het is aan u om te bepalen of deze methode in uw situatie concurrentie-technisch verantwoord is.

Verwacht wordt dat veel bedrijven de 2% stijging voor hun eigen rekening nemen, deze keuze is natuurlijk afhankelijk van onder andere de concurrentie in uw branche en de marges die u hanteert.

Vergeet de verzendkosten niet!

Wat veel webwinkeliers over het hoofd zien is het berekenen van btw over de eventuele verzendkosten die u in rekening brengt. Momenteel kost het verzenden van een pakket bij PostNL 6,75 euro. Inclusief de huidige btw zou u dus nu al 8,03 euro in rekening moeten brengen om hierop quitte te spelen. Na 1 oktober zou dit bedrag al 8,17 euro moeten zijn.

Verkoopt u goederen die onder het lage tarief vallen van 6% btw? Dan geldt dat u ook over de verzendkosten 6% btw moet berekenen. Dit geldt onder andere voor voedingsmiddelen, geneesmiddelen en boeken.

Hoe ga ik nu te werk?

Al met al zijn er dus een aantal zaken waar u goed op moet letten. Zeker wanneer u variabele levertijden hanteert brengt dit direct een hoge administratieve last met zich mee. Het is dus zeker aan te raden om ruimschoots van tevoren een inventarisatie te maken en voor uzelf een plan van aanpak te maken om deze wijziging op de juiste manier te verwerken.

BigBridge heeft ruime ervaring met Magento webwinkels en kan u hierin adviseren of zelfs werk uit handen nemen door uw configuratie aan te passen.

Informeer naar de mogelijkheden, we helpen u graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *